GRATIS LEVERING og 60 dage pengene tilbage garanti
Akillessenen
Akillessenen er den største og stærkeste sene, vi har i kroppen. Den er ’elastikken’ mellem lægmusklerne og hælknoglen og er hovedsenen, der gør, at vi som mennesker kan bøje og strække foden: den er altså af stor betydning for vores bevægelighed. Akillessenen er underlagt hele din kropsvægt for hvert trin, du tager og kan tåle enorme kraftpåvirkninger, selvom den blot er ca. en halv cm tyk.
Afhængig af hastighed, skridtlængde, terræn samt båret eller trukket vægt, kan en akillessene udsættes for en kraftpåvirkning, som svarer til en mangedobling af en persons kropsvægt – ja helt op til 10 gange sin egen kropsvægt.
Hvad er akillessenebetændelse?
Akillessenebetændelse er en inflammation i den sene, som forbinder lægmusklerne med hælbenet. Normalt er akillessenebetændelse relateret til løbeskader eller anden form for sportsbelastninger som følge af aktiviteter, der overbelaster akillessenen og lægmusklerne.
Ved de fleste forekomster kan du få det bedre ved forholdsvis enkelte teknikker derhjemme. Oftest er vedvarende pleje nødvendigt for, at den ikke kommer tilbage.
Alvorligere tilfælde af akillessenebetændelse kan medføre sprængt akillessene, hvor en operation kan være nødvendig for at reparere det beskadigede senevæv.
Får du betændelse eller forstrækker akillessenen, kan det være en lang proces at komme over.
Hvad er symptomerne på akillessenebetændelse?
Der kan være forskellige indikationer herpå. Det er også individuelt, hvor ubehageligt det er.
Følgende symptomer kan være tegn på, at du kan have akillessenebetændelse:
- Irritation bag på benet og over hælen efter løb og andre sportsaktiviteter
- En prikken eller stikkende fornemmelse i ben og fødder
- Forstærket følelse af varmere eller koldere fødder og underben
- Følelse af at gå på vat
- Følelse af svagere muskler i fødder eller ben
Hvad kan jeg selv gøre?
Det er vigtigt at holde dig i ro – ellers kan det gå fra en almindelig akillessenebetændelse til en kronisk tilstand.
Det ubehag, du kan opleve kan variere fra at ligge direkte på akillessenen, på knoglen eller på den ene eller anden side af akillessenen. Det belastede område afhænger blandt andet af, hvorledes du har belastet foden og hvilken bevægelse, der udløser belastningen.
Hvorfor får jeg akillessenebetændelse?
Der kan være mange årsager til ubehag og irritation i akillessenen, og her kan du læse om de typiske årsager.
En gentagen belastning af lægmusklen, kombineret med manglende styrke/genoptræning eller restitution kan give overbelastning i læggen, som igen kan resultere i irritation i akillessenen.
Følgende faktorer kan direkte forårsage eller medvirke til skade på akillessenen:
- Overanstrengelse – f.eks. hvis du løber længere eller hurtigere end normalt
- Forskydning – f.eks. korte eller stramme akillessener eller lægmuskler
- Forskellig benlængde
- Uegnede sko – f.eks. for store eller for små sko, udtrådte sko mm.
- Forstrakt akillessene ved eksempelvis pludselige bevægelser, fald eller lignende
I mange tilfælde kan en pause give bedring, men pausen fjerner dog sjældent årsagen. Hvis du skal have bugt med din akillescene-skade bør hele kroppen tjekkes. Irritation i akillessenen er ofte et tegn på, at du bevæger dig forkert over et eller flere led, og årsagen til dette bør klarlægges og der bør trædes ind, før du kan træne videre. Akillessenebetændelse kan ikke løbes væk, og det er yderst vigtigt at kroppens signaler. Det er kroppens tegn på, at der er noget galt, og ignorerer du advarslerne, kan det blive en kronisk skade. Er dette tilfældet, kan det vare op til 9-12 måneder før vævet heler op og er klar til igen.
Hvis du er blevet undersøgt, og årsagen ikke ligger i manglende fleksibilitet, kan uhensigtsmæssige løbesko også have en lille finger med i spillet. Har du for nylig skiftet løbesko fra den ene type til den anden, kan det ændre minimalt i den belastning læggen udsættes for. Dette kan give irritation, hvilket kan udløse akillessenebetændelse. Har du samtidig skiftet underlaget, du løber på, kan de hårde stød fra eksempelvis asfalt også spille en væsentlig rolle.
Hvorfor bliver min betændelse kronisk?
Kronisk betændelse i akilles er en meget udbredt sportsskade. Du kan risikere at tilstanden bliver kronisk, såfremt din læges anvisninger ikke følges. Der er flere faktorer der medfører kronisk betændelse i akillessenen:
- Akillessenen heler langsomt og dårligt, fordi den har en elendig blodforsyning. Den langsomme helingsproces gør, at akillessenen bliver mere stiv og mindre elastisk som følge af dannelsen af arvæv. Derfor bliver akilles endnu mere modtagelige overfor skader under løb. Og således kan det blive en ond cyklus.
- Akillessenen bliver stivere med alderen, og derfor ser man tit akillessenebetændelse hos ældre løbere.
Hvad kan du selv gøre?
- Vær i god form
- Varm op
- Stræk ud
- Styrk akillessenen løbende i forbindelse med træning
Skære gerne ned på træningsmængden. Du kan desuden lægge is på akillessenen efter løb. Du behøver ikke nødvendigvis at stoppe med at løbe, men ha’ fokus på, at din træning skal være mild – du må ikke belaste eller stresse din akilles.
Derudover er det vigtigt at undgå overdreven udstrækning af den betændte akillessene. En mild udstrækning kan hjælpe til at forbedre blodomløbet, men overdreven udstrækning placerer alt for megen belastning/stress på den i forvejen ømme og stramme akillessene.
En huskeregel er, at udstræk af et skadet område ALDRIG må gøre ondt.
Du bør undgå gener i akillessenen. Du kan med fordel benytte indlægssåler for aflastning – det kan i mange tilfælde fjerne belastningen fra akillessenen, og du skal desuden undgå at gå barfodet.
For at fremme helingen/restituionen kan du også lægge is på det ømme sted 10-15 min. Massage af lægmusklen og grundig udstrækning før og efter en træning er også en god idé. Anvend nogle sko der støtter op omkring der, hvor din fod er svag, og køb indlægssåler for aflastning.
Hvis ikke der lyttes til kroppen, og du fortsætter med at belaste akillessenen over en længere periode, kan du ende med en sprængt akillessene.
Betændt eller beskadiget senevæv tager 9-12 måneder at komme sig, så det er en langvarrig process, hvis du først har fået en betændt eller sprængt akillessene.
Du kan selv gøre følgende:
- Massage af omkringliggende muskler i læg, fod, baglår, balle og ryg.
- Langsom genoptræning og styrketræning af akillessenen. Disse øvelser kan du bl.a. få hos din læge eller fysioterapeut.
- Indlægssåler kan aflaste og korrigere fodstillingen samtidigt.
Align Footwear® indlægssålerne
Den fornemmeste opgave en indlægssål har, er at give dine fødder optimal støtte og stødabsorbering. Indlægssålens fokus er at få rettet fødderne op i korrekt fodstilling.
Align Footwear®s tilgang til sund fodafvikling er anderledes end den traditionelle metode. Det drejer sig nemlig ikke om at placere en kunstig støtte under forfoden i form af f.eks. en forfodspelotte ligesom man tidligere har gjort. Filosofien bag vores indlægssåler er, at det handler om at styre anklen for at optimere kroppens potentiale og give alle musklerne under vores fødder plads til at bevæge sig – ligesom vi er skabt til fra naturens side. Hvis du benytter indlæg med pelotte fastlåses foden blot i den position uden at have mulighed for selv at arbejde sig stærkere.
Desuden giver Align Footwear®s indlægssåler dig en effektiv og god stødabsorbering, så når du er aktiv, løber, hopper og ellers bevæger dig hurtigere og mere end ellers, så aflastes muskler, sener og led.
Udover den forbedrede støddæmpning giver Align Footwear indlægssåler også ekstra støtte til især hvis du har en overpronerende eller supinerende løbestil. Hvis du har problemer med svangskader eller hælskader (plantar fasciitis), kan en indlægssål være med til at give dig støtte på de nødvendige områder.
Align Footwear®s indlægssåler giver dig:
- Bedre kropsholdning
- Bedre trivsel og velvære
- Mindre belastning på brusk i leddene, ledbånd, sener og muskler
- Mere hensigtsmæssigt og effektivt bevægelsesmønster
- Bedre stødabsorbering
- Mindre træthed i kroppen
Aligns Footwears indlægssåler har de tre patenterede støttepunkter som optimerer skoenes kontrol, stabilitet og kontakt med underlag for at sikre den mest optimale præstation.
Align Footwear®s indlægssåler arbejder med foden og skaber dermed de bedste rammer for at muskler og sener omkring underben, ankel og fod bliver brugt så naturligt som muligt i fodafviklingen. Udgangspunktet er blandt andet en dybdegående forskning i biomekanikken – den kinetiske kæde. Det grundlag har bidraget med øget viden omkring, hvordan forskellige fodtyper (pronation, neutral og supination) fordeler trykket over sålen af foden.
Indlægssålerne styrker fodens muskler og optimerer hermed muligheden for generering af fremdrift under sport. Dette gøres gennem et fokus på at rette hælen op, således at også knæ, hofte og skuldre bliver rettet op i en naturlig og lige position. Samtidig er der tænkt på forskellige lag af materialer af forskellige hårdheder i yder- og mellemsålen af skoen.
60 dages returret
Fuld tilfredshed eller pengene retur
Fri fragt
Spørgsmål?
Ring på +45 22 833 733
eller kontakt@alignfootwear.dk